Kje smo
News

Voden ogled HE Brežice – dan odprtih vrat

Voden ogled HE Brežice – dan odprtih vrat

 

 

 

V soboto 7. oktobra 20176 smo si ob dnevu odprtih vrat HE Brežice ogledali dokončno podobo tega velikega energetskega objekta na področju Vrbine v brežiški občini. Zanimanje obiskovalcev  je bilo zares zelo veliko. Saj že sama izgradnja in sedaj delovanje tega objekta na pragu mesta Brežice privablja veliko pozornosti. Tokrat smo tudi bili smo deležni strokovnega predavanja in ob tem smo izvedeli marsikaj zanimivega tako s potekom in načinom gradnje kot sedaj s poskusnim delovanjem vseh agregatov brežiške hidrocentrale na Savi.  V našem društvu Vrbinarj ( ki skrbi med ostalim tudi za monitoring in civilni nadzor umeščanja in delovanja večjih objektov na področju brežiške Vrbine ) bomo tudi v prihodnje budno spremljali življenje v nadomestnih habitatih za živali in rastline. v društvu se zavedamo, da ohranjanje pestrosti v naravi pomeni korak naprej k boljšemu razumevanju sveta in lepšemu življenju za vse nas.

 

Ob dnevu odprtih vrat brežiške HE smo si obiskovalci lahko ogledali notranjost s tremi agregati, kot tudi samo jezovno zgradbo in pogled na brežiško jezero ali morje kot mu prijazno rečejo še z nekoliko drugačnega perspektive.

 

 

Na modelu agregata pa se lahko zelo jasno in razumljivo vsak seznani s principom delovanja HE Brežice, ki skozi turbine spušča savsko vodo iz četrtega največjega umetnega akumulacijskega jezera v državi.

 

Sicer pa v našem društvi dokaj redno skrbimo za dokumentiranje področja Vrbine, s tem pa bomo tudi našim zanamcem pustili slike takšne kot so bile nekoč in kot jih sedaj mi živimo.

 

 

 

error: Zaščiteno-vrbinar.si !!