Kje smo
News

Poplava v Vrbini

Slovenijo je poleg pogostih neurij  s točo v preteklih dneh prizadela tudi vodna ujma, kakršne v preteklosti nihče ne pomni. Zelo je prizadeto tudi območje Vrbine, ki ga vsako leto vključujemo v svoje projekte opazovanja in dokumentiranja.

Pri umeščanju verige hidroelektrarn na spodnji Savi je nastala tudi obveza do sosednje republike Hrvaške glede dovoljenih pretokov v primeru poplav, zato je bila zgrajena mreža protipoplavnih nasipov, ki ločujejo naselja od razlivne površine, v katero  se ob “stoletnih vodah” izpusti prevelika količina vode. V ta namen je med zgornjim delom akumulacijskega jezera in Vrbino zgrajen  razbremenilnik, to je sedem kosov 20 metrov dolgih zaporednih zapornic. Zaradi silovite ujme, ki smo ji danes priča,  je bil upravljalec prisiljen razbremenilnik odpreti in s tem poplaviti Vrbino.

Pri opazovanju dela Vrbine, ki ga lahko vidimo le iz primerne razdalje, ugotavljamo, da je nivo vode precej visok in da so nizke poljščine pod vodo, višje – koruza pa so v vodi do polovice, odvisno od terena. Škoda na poljih je vsekakor ogromna, ob vsem tem pa smo lahko veseli, da so se občani držali opozoril ob tej nevarnosti in se (vsaj do danes) niso izpostavljali.

Zaskrbljujoče pa je stanje med živalmi, ki so utrpele ogromno škodo in vprašanje je, koliko se jih je lahko rešilo.

Branko Brečko

error: Zaščiteno-vrbinar.si !!