Kje smo
News

Fotografaska razstava o Vrbini in metuljih

Fotografaska razstava o Vrbini in metuljih

V mesecu decembru 2017 je clan društva Vrbinar, fotograf, dober poznavalec in ljubitelj narave Branko Brečko, postavil razstavo dvajsetih metuljev v osrednje  prostore doma upokojencev. V dogovoru z vodstvom doma bo razstava na ogled še do 5. februarja, po tem pa jih bodo nadomestile spomladanske cvetlice. Avtor naslednje fotorazstave bo prav tako Branko Brečko, ki je tudi eden aktivnejših članov brežiškega Fotokluba.

Devetnajstega januarja je vsem prisotnim upokojencem, bilo jih je nekaj čez 20, tudi osebno predstavil vrste in življenje metuljev, ki jih je posnel v Vrbini in okoliških krajih občine Brežice. Poudarek je dal ob vsaki fotografiji, kjer jim je povedal še vse tisto, kar se ni dalo prikazati s fotografijo. Predavanje ob razstavljenih fotografijah, ki že mesec dni razveseljujejo stanovalce, je potekalo v prijetnem vzdušju, saj so ga  prisotni z velikim zanimanjem poslušali in vmes tudi zastavili nekaj vprašanj. Vsekakor so izvedeli marsikaj novega, spoznali veliko metuljev, ki jih v vsakdanjem življenju niti opazili niso.

Predavatelju sta se v njihovem imenu zahvalili vodja doma mag. Valentina Vuk in terapevtka Maja Čič.

Ob razstavi so stanovalci doma zapisali:

“Že od meseca decembra 2017 v našem Domu s prekrasno fotografsko razstavo metuljev v 3. nadstropju gostuje gospod Branko Brečko, zelo aktiven član fotografskega kluba Brežice, ki s svojim fotografskim aparatom vidi vse tiste lepote, ki jih mi spregledamo. In da v naši okolici prebivajo tako lepi metulji, tega pa res nismo vedeli.

Gospod Brečko je v petek, 19.1.2018 predstavil svoje fotografije metuljev, povedal kje je metulje fotografiral, njihove posebnosti in zanimivosti. Tako smo izvedeli, da na svetu živi kar 160.000 vrst metuljev, pri nas v Sloveniji pa jih je evidentiranih 183 vrst. Nekateri od njih so selivci, saj jih najdemo tudi 1000 km od nas. Metuljev je več družin in imajo ogromen pomen za naše življenje, naravo v kateri živimo in kmetijstvo, saj z opraševanjem cvetic, katerih cvetni nektar je njihova hrana, poskrbijo tudi za našo.”

 

error: Zaščiteno-vrbinar.si !!