Kje smo
News

Pomladne selitve ptic v Vrbini

       

V začetku marca je selitveni čas za razne vrste ptic, ki se vračajo v kraje svojega  stalnega prebivališča. Pogosti preleti preko naših krajev potekajo jeseni in spomladi, na tej dolgi poti pa potrebujejo tudi nekaj počitka in hrane, da si malo opomorejo. Pri letošnjem preletu je nekatere neurje prisililo h predčasnem pristanku v Vrbini. Precej jih je bilo v novih habitatih v Spodnjem Starem gradu, nekaj pa tudi na okoliških travnikih in ob plitvinah akumulacijskega jezera HE Brežice. Letos je bilo videti ogromne jate sivih žerjavov, po moji oceni okrog 1000 vseh skupaj, ena z 21 – timi pticami pa se je spustila na njivo blizu Gornjega Lenarta.

      

 

Na omenjenem habitatu so bile tudi dolgorepe race, mlakarice, liske, črnorepi kljunači, togotniki, bele pastirice, vriskarice, čopasti škrjanci, žličarice in večje število labodov, ki so že pričeli z borbami za osvajanje samic. 

       

Na naših opazovanjih žal naletimo tudi na odlagališča odpadnega materiala; gume ležijo na tem mestu že 10 let in očitno nikogar ne motijo. 

Branko Brečko

 

error: Zaščiteno-vrbinar.si !!