Kje smo
News

Brežiško morje

Brežiško morje

Jezero HE Brežice – Brežiško morje, kot ga radi imenujemo, ki po svoji površini res spominja na morje, ponuja v vseh letnih časih obilo ptičjega življenja. Posebno zdaj, ko so se ptice s severnih krajev umaknile pred mrazom, jezero prekrivajo ogromne  jate vseh vrst ptic, posebno raznovrstnih rac. Zadržujejo se po celem jezeru, največ pa jih je pred HE Brežice. Na varovalno zaveso, ki preprečuje vdor plavja v turbine, k počitku posedajo race mlakarice, veliki kormorani, veliki žagarji, navadne žvižgavke, sivke, liske in še vrsta drugih. Na jezeru je tudi precej rečnih in rumeno nogih galebov.

Čez dan se zadržujejo na površini, kjer lovijo ribe in drugo hrano, pogosto pa se zbirajo na južni strani jezera, kjer jih je včasih tudi nad 500 osebkov.

Letos je posebno veliko velikih žagarjev, nekateri so gnezdili tudi ob zgornjem delu jezera nad NEK. Jate, ki štejejo okrog 10 do 15 ptic, lahko vidimo kjerkoli na jezeru. 

Na poljih okrog jezera je večkrat kar lepo število sivih in velikih belih čapelj, ki čakajo svoj plen.

Letos se nadaljuje tudi urejanje vodotoka potoka Močnika. S strojem čistijo strugo vsega naplavljenega materiala in odpadlih vej, po izjavi delavca pa tudi nekaj ostankov PVC folije, ki je ostala od nekdanjega nasada jagod. Obrezujejo tudi drevesa, ki rastejo tik ob vodi, da bi s tem preprečili zajezitve potoka za nekaj let.

error: Zaščiteno-vrbinar.si !!