Kje smo
News

Vrbinski bober

Vrbinski bober

Vrbinski bober

 

simbolni sliki bobra: Google.com

 Bober je v Vrbini dejaven že vrsto let. Videval sem njegove sledi, podrta drevesa in stopinje, že takrat, ko je domoval v četrtem vrbinskem jezeru. Selil se je iz četrtega preko tretjega, kjer je imel vedno veliko dela s podiranjem dreves in vse do Save, kamor se je spustil iz prvega. Svojo sled, pravo zglajeno potko pa je pustil tudi v drugem in prvem. Srečal sem ga v četrtem jezeru pozno zvečer, ko mi je tudi uspelo narediti fotografijo, vendar je slabše kvalitete.

 

Po izgradnji  nasipov za HE Brežice se je preselil tudi v nadomestnem habitatu za dvoživke. Dnevno podre kakšno drevo ali vsaj drevesce manjšega premera, precej pa je podrl tudi debelejših, tudi nad 30 cm debeline.

 

Zanimivo je, da debelejšega ne podre takoj, ampak najprej olupi lubje in še nekaj sredice. Naslednji dan ogloda sredico v obliki peščene ure, nazadnje pa sredico tako stanjša, da se drevo podre. Pri svojem delu je pravi mojster, saj se nikoli ne zgodi, da bi drevo padlo nanj.

V prvem delu jezera si je zgradil tudi bobrišče, kjer prebiva ponoči. Vhod v bobrišče je s spodnje strani, torej iz vode. Veje, ki jih odgrizne s podrtih dreves in cela tanjša drevesca vleče na kup, tako da je njegovo domovanje dobro zaščiteno.

 

Zanimivo je tudi to, da preteklo noč, ko je snežilo, sploh ni prišel iz bobrišča in je verjetno čakal, da preneha snežiti. Upal sem, da bom po sledeh v snegu lahko preveril njegove nočne poti, vendar mi to ni uspelo.

( Branko Brečko )

 

error: Zaščiteno-vrbinar.si !!