Kje smo
News

Suša je tudi v Vrbini

Potok Močnik, ki izvira izpod hribovja nad Osredkom pri Podsredi, teče po dolini skozi vasi Zdole, Zgornja in Spodnja Pohanca, Arnovo selo, Zgornji Obrež, Pesje, Gornji Lenart, Šentlenart in se zliva v Savo pod HE Brežice, je bil pomemben za preživetje prebivalstva že od nekdaj in je pomemben tudi sedaj. Enako ali pa še bolj pomemben kot za ljudi je bil za preživetje vseh vrst živali.

Letošnja suša je zelo huda in zato kmetje še bolj zalivajo svoje nasade, s tem pa kratijo vodo ribam, pticam, divjadi in vsem življu ob njem. V večernem času potok preneha teči, ko ga nekateri brez usmiljenja izčrpajo do konca. Ponoči se potok spet prebudi in zjutraj lepo teče, zvečer pa zopet usahne.

NUJNO JE OBVESTITI INŠPEKCIJO DA UKREPATI

Za užitek objavljamo fotografije tihe in hladne poti našega čudovitega potoka, ki ga moramo varovati in ohranjati.

Potok Močnik je presušil, le manjše mlake so še ostale, v katerih je mnoštvo ribic in tudi malo večjih rib. Pregledal sem nekaj deset metrov potoka v Pesjem, pod železniškim mostom in z obeh strani. Nekateri ljudje ne pomislijo, da je popolno izčrpanje vodotokov neodgovorno in izprijeno dejanje, saj s tem onemogočajo preživetje vrsti živali, predvsem ptic in divjadi. 

OPOZARJAMO IN HKRATI PROSIMO VSE, NAJ NA POSLEDICE TAKIH DEJANJ OPOZORIJO VSE, PRIJATELJE, ZNANCE IN VPLIVNE OBČANE, DA PREPREČIJO ALI VSAJ OMILIJO TAKA POČETJA.

error: Zaščiteno-vrbinar.si !!