Kje smo
News

Monitoring 2020

Monitoring 2020

Kot vsako leto, tudi letos v našem društvu opazujemo in beležimo spremembe življenja rastlinskega in živalskega sveta v Vrbini po umestitvi hidroelektrarne Brežice. Današnji dan je bil namenjen pregledu desnega brega jezera, in sicer od Krškega do Brežic. Najbolj zanimiv je nekaj sto metrov dolg pas, ki se prične nasproti NEK, to so plitvine, ki so namenjene predvsem pobrežnikom, seveda pa se tu v različnih obdobjih zadržujejo različne vrste ptic, od malih deževnikov raznih vrst martincev, togotnikov, rac, gosi, čapelj, vran in mnoštva drugih.

Danes je za presenečenje poskrbela jata sedmih polojnikov, ki so stikali za hrano tik ob vodi. Prav zanimivo je opazovati način njihovo hojo po plitvi vodi in odsev njihovih dolgih nog. Družbo jim je delala mala bela čaplja, ki jih je s svojo plahostjo hitro odgnala. Vsi so poleteli naenkrat, elegantno stegnjeni so pokazali svoje dolge rdeče noge in široko belino nad  repi. Naredili so dva kroga in pristali kakšnih sto metrov naprej, vendar jih je moja prisotnost, ko sem nadaljeval pot po nasipu, zopet pregnala in so se vrnili na prejšnje mesto.

Nadomestni habitati so opremljeni z obvestilnimi tablami, kjer so ob fotografijah živali in posameznih območij tudi opisi v našem in tujem jeziku. Žal se pojavlja tudi vandalizem zato včasih katera tabla doživi tudi usodo, kot je na prikazani sliki.

Štirje gnezdilni otoki so namenjeni raznim vrstam ptic, najbolj je naseljen otok za čigre, ki je z njimi tudi gosto poseljen. Čigre se glasno spreletavajo, sedajo na najvišje skale in iščejo partnerje za skupno gnezdenje. Drugi trije otoki so bolj slabo poseljeni, videti pa je precej rečnih galebov, rac mlakaric in labodov, ki plavajo ob njih.

Pogrešam obvestila sprehajalcem, da naj se v času gnezdenja ptic ne približujejo otokom in jih s tem ne motijo in odganjajo.  

Po nasipu je tudi nekaj ognjišč, ki jih zakurijo razni ljudje, ki poleg tega, da nasip ni prostor za kampiranje, puščajo za seboj nesnago, kar ni v čast kakšnemu turizmu, ki naj bi se tu razvijal.

Nadomestni habitat je tudi lepo jezerce z opazovalnimi tablami, kjer v vertikalnih stenah gnezdi nekaj ptičev čebelarjev in breguljk, opaziti pa je, da so nekatera gnezda izropana, ker verjetno do njih pridejo kune in podlasice. V jezeru je tudi vedno nekaj labodov, rac mlakaric, sive in bele pastirice, ob jezeru pa poje precejšnje število čopastih škrjancev, ki so pogoste ptice te pokrajine.

error: Zaščiteno-vrbinar.si !!