Kje smo
News

Mala uharica

Mala uharica (Asio otus) je ena izmed sov, ki je pogostejša pri nas, zato jo večkrat opazimo, še večkrat pa slišimo v naših krajih, kjer tudi gnezdi. Čeprav je ena manjših, meri razpon njenih kril skoraj meter. Na vrhu glave ima dva čopka, oči pa ima živo oranžne barve. Rada se zadržuje na smrekah in drugih iglavcih, kjer nepremično ždi ves dan in se le redko premakne na sončno stran, kjer se greje. Gnezda si sama ne splete, rajši zasede opuščeno vranje ali sračje gnezdo, kjer zvali do pet mladičev. Hrani se z voluharji, mišmi in žuželkami in je zelo koristna za okolje. Njena prisotnost pa je tudi pokazatelj zdravega življenjskega okolja.

Letos so kar štiri na sosedovi smreki, ki si jo izberejo vsako leto. Na isti smreki jih je bilo preteklo leto kar dvanajst. Zdaj ko so samo odrasle jih ni slišati, ko pa se izvalijo mladiči, se s pivkanjem oglašajo vso noč.

error: Zaščiteno-vrbinar.si !!